top of page

2,6 miljoen nederlanders hebben moeite met online bankieren




Wow! Op 11 april was ik op een bijeenkomst van de #vvcm, en hier werd aangehaald dat meer dan 2,6 miljoen mensen problemen hebben met digitaal bankieren. Ik kon mij dat niet voorstellen en ben de dag erop opzoek gegaan naar de bron van dit artikel en kwam het artikel tegen.


"Uit een rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat ongeveer 2,6 miljoen volwassen Nederlanders, ruim een op de zes, moeite hebben met online betalen en andere online bankzaken. Deze groep is divers en bestaat onder andere uit ouderen, laagopgeleiden, mensen met lichamelijke of geestelijke beperkingen en mensen met een migratieachtergrond die taal- en cultuurbarrières ervaren.



De grootste problemen ontstaan bij het openen van een nieuwe bankrekening, het installeren van internetbankieren op smartphones en het aanvragen van een nieuwe betaalpas. Daarnaast zijn onduidelijke of slecht leesbare instructies en de bediening van apparaten knelpunten. Door het sluiten van bankfilialen (van 2.654 in 2011 tot 726 eind 2021) moeten mensen verder reizen voor persoonlijk contact met een bankmedewerker, wat tot frustratie leidt.


DNB roept banken op om informatie over ondersteuning duidelijker beschikbaar te stellen en meer gebruik te maken van afbeeldingen, ondertiteling en informatie in verschillende talen om ook mensen met een migratieachtergrond beter te ondersteunen."




Moeten de banken dit dus alleen oplossen?

Nee! Ik ben van mening dat in het B2C-segment niet alleen banken, maar ook leveranciers een bijdrage kunnen leveren aan de adoptie van digitaal bankieren. Leveranciers kunnen bijvoorbeeld ook de e-mails, brieven en andere correspondentie waarmee verzocht wordt tot betalen vereenvoudigen.


Met de komst van software in portalen zoals onlinebetalen.nl kan er veel sneller ingespeeld worden op de noodzaak om betaalprocessen te vereenvoudigen.


Innovatie ontbreekt na het uit faseren van de acceptgiro

Bedrijven hebben na het uit faseren van de acceptgiro te weinig geïnnoveerd De praktijk wijst echter in veel gevallen anders uit omdat veel bedrijven na het verdwijnen van de acceptgiro, simpelweg betaalverzoeken versturen met opgave van het bankrekeningnummer in een brief of email, of eenmalig een betaallink bij het versturen van de factuur.





Standaard financiele- of ERP software beschikt niet over klantgerichte debiteurenopvolging.

Het facturatieproces afstemmen op je debiteuren zit niet in het DNA van een financieel of ERP systeem.


Wanneer je een betaling verwacht, kun je het jouw debiteur makkelijk maken door ook de betaalmethode en de manier waarop je jouw debiteur bereikt met het betaalverzoek af te stemmen.


Door hier rekening mee te houden ontvang je sneller de betaling van jouw factuur en verhoog je de klanttevredenheid doordat je de klant helpt in het betaalproces zonder dat deze het in de gaten heeft.


De 3 voorwaarden van een snelle online betaling

De kracht van sneller betaald krijgen zit hem echter in eenvoud en herhaling.

Bij het online kunnen betalen van facturen zijn er 3 belangrijke eigenschappen:


  • Betrouwbaarheid Is het betaalverzoek terecht? Verwijs in elk betaalverzoek naar details van de factuur of stuur deze altijd mee. Nog beter is om de bron van de factuur mee te sturen zoals pakbon, afleverbewijs, urenstaat, etc.


  • Pas het betaalverzoek aan op de debiteur Generatie Z, ouderen, laaggeletterden, of mensen die de Nederlandse taal (nog) niet machtig zijn. Zorg dat je jouw klanten segmenteert en pas de manier waarop je jouw klanten betaalverzoeken stuurt daarop aan. Gebruik pictogrammen en zo min mogelijk tekst in de betaalverzoeken.


  • Stel meerdere betaalmethoden beschikbaar Laat je debiteur zelf kiezen wat voor hem/haar de beste mogelijkheid is. Bied meerdere betaalmethoden aan (iDEAL, creditcard, SEPA-incasso, Klarna, etc). Een debiteur kiest vaak direct de methode als zijn voorkeur er tussen zit.


Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan gerust rechtstreeks contact met mij op; ik sta u graag te woord.


Raymond Tournier, 06-53619628.

Onlinebetalen.nl






bottom of page